Points of Departure

(for english scroll down)

De haven van de Wilhelminapier was het vertrekpunt voor duizenden migranten die Europa verlieten om een nieuw leven te beginnen in Amerika. Zo’n honderd jaar lang verlieten mensen hun huizen en hun gezinnen vanaf deze pier en begaven zich naar het onbekende. Tegenwoordig vertegenwoordigt de Wilhelminapier het kosmopolitische leven en wordt hij vaak gebruikt als een symbool van de vooruitstrevende geest van Rotterdam.

The Patching Zone werkte samen met studenten van het Zadkine College om de geschiedenis en de context van de Wilhelminapier te verkennen en om installaties voor de openbare ruimte te ontwerpen en te maken, met behulp van digitale of interactieve technologie.

De pier vormt in onze installatie het middelpunt van een kompas dat verre steden verbindt door de richting en snelheid van de wind. De real-time wind van de Wilhelminapier navigeert de luisteraar door een steeds groeiende verzameling audiofragmenten. Via een reeks interviews en gecontextualiseerde geluidswandelingen hebben we de gedachten en herinneringen van mensen aan migratie en reizen in een geglobaliseerde wereld vastgelegd.

POINTS OF DEPARTURE laat zien hoe reizen en migratie de Wilhelminapier hebben getransformeerd. Tijdens de opening was er een soundwalk, beginnend in de metro, via een expositie en helemaal tot aan de randen van de pier, kwam je stemmen tegen met verschillende accenten, meningen en standpunten. Aan het eind van de wandeling, in de torenkamer van Hotel New York, kon de bezoeker zelf een boodschap achterlaten.

Met dank aan:
Anne Nigten (directeur van The Patching Zone)
Sebastien Seynaeve, Max Dovey, Javier Lloret, Marjolein van der Meer

Beeld: Celina Yavelow


(English)

The Wilhelmina pier in Rotterdam (NL) was the point of departure by the Holland-America Line for immigrants seeking their fortunes in the new world as well as refugees fleeing the continent until the Second World War.  Today the area is redeveloped with cultural institutes and state-of-the-art buildings. The aim of this project was to develop a working prototype that connects the past, present and the future of the pier in close collaboration with the local cultural institutes and our vocational school partner Zadkine. The Patching Zone developed the Wilhelmina pier Experience Tour structure that hosted different components of the visitors’ journey on the pier and online.  A series of interactive installations that were integrated in the environment and the programs of the cultural institutes that supported the experience. An important part of these installations adapted methods of citizens journalism; broadcasting personal stories by young people from Canada and Europe on (time) traveling, migration and loss.

Credits of the project:
Initiated by The Patching Zone, a trans-disciplinary R&D media laboratory directed by Anne Nigten. A proposal by Sebastien Seynaeve, Max Dovey, Javier Lloret and Marjolein van der Meer. Special thanks to David Jonas and Kristina Andersen for their help and supervision.

With the work and collaboration from:
Open Beelden mediaplatform by Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Celina Yavelow (graphic design), Elleke Hageman (wind sculpture), Bart Koppe, Ron de Klein, Odilia Arlaud, Dineke Keemink, Martin Taminiau, Wilco Tuinman, Alyssa Bol, Sofia Niergarth, Michaela Lakova, Vesna Kovacevic, Michel de Ridder, students of ZADKINE, students of OCAD U, cultural institutions of Wilhelminapier and all the interviewees.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: